Muutos ei tapahdu epämukavuusalueella

Ylivoimaista pinnistelyä vaativan epämukavuusalueen sijaan uuden oppiminen tapahtuu alueella, jossa toimiminen haastaa, mutta ei vaadi kohtuutonta tahdonvoimaa. Epämukavuusalueella tekeminen on monesti liian haastavaa ja pitkällä tähtäimellä niin kuluttavaa, ettei toimintaa jaksa ylläpitää.

Usein elämäntapojen muuttaminen kariutuukin siihen, että mukavuusalueelta hypätään suoraan epämukavuusalueelle ja rysäytetään kerralla uusiksi liikkumis- ja syömiskäyttäytyminen ja ”optimoidaan” palautuminen. Vain harvoin tälläinen puserrus auttaa muuttamaan tapoja pysyvästi ja siksi me tarvitaan jotain mukavuus- ja epämukavuusalueen väliltä. Jotain missä toimiminen vaatii energiaa, muttei uuvuta.

Tätä aluetta kutsutaan lähikehityksen vyöhykkeeksi. Sen avulla on kuvattu lapsen oppimista, mutta se toimii myös hahmottamaan uuden harjoittelua aikuisena. Oppiminen lähikehityksen vyöhykkeellä tapahtuu muiden ihmisten tai välineiden tuella. Lapsi esimerkiksi oppii tunteiden hallintaa ensin aikuisen avustuksella ja vasta sitten itsenäisesti, ja aikuisella hyvänä esimerkkinä toimii elämäntapojen muuttaminen, joka vaatii uudenlaisten ajattelu- ja toimintamallien oppimista ja viemistä pysyväksi osaksi arkea.

Lähikehityksen vyöhykkeellä oma toiminta on vielä epävarmaa, mutta siellä on kuitenkin turvallista kokeilla ja opetella. Tuen avulla uusia tapoja jaksaa harjoitella niin kauan, että niistä tulee mukavuusaluetta. Elämäntapoja muuttaessa tukena voi olla esimerkiksi puoliso, ystävä, sopiva kirjallisuus ja/tai alan ammattilainen.

Meillä jokaisella on erilainen lähikehityksen vyöhyke, jonka rajoihin oma elämäntilanne heijastuu, ja jonka rajat elää. Kuormittavassa elämäntilanteessa mukavuus- ja epämukavuusalueen väliin jäävä alue voi olla pienempi, mutta suotuisassa tilanteessa vyöhyke kasvaa. Näin ollen myös tavoitteet muovautuvat elämäntilanteen mukaan.

Ja hei, mukavuusalueessakaan ei ole mitään vikaa. Siellä tapahtuu kaikki tuttu ja turvallinen mitä jo osaat, eikä tekeminen vaadi sen kummemmin ponnisteluja. Elämä mukavuusalueella voi olla tosi mielekästä. Joskus havahdumme kuitenkin siihen, ettei mukavuusalue tunnukaan enää mukavalta, ja kaipaa jotain, mikä vaatii omalta mukavuusalueelta poistumista.

Silloin lähikehityksen vyöhyke on epämulavuusaluetta lempeämpi paikka opetella uutta. <3