uusi vuosi

Uusi vuosi

Muistathan, että vaikka nyt on tammikuu ja uusi vuosi, kaiken (tai minkään) ei silti tarvitse muuttua. Tehokas startti vuoteen saattaa nyt tuntua houkuttelevalta, mutta mieti missä tilanteessa olet kolmen, kuuden tai 12 kuukauden päästä. Uusien rutiinien omaksuminen vie kuukausia tai jopa vuosia, joten tiukat ohjeet, dieetit ja kieltolistat harvoin muuttaa mitään pysyvästi.

Ennen kuin jostain asiasta tulee rutiinia, joudut tekemään tietoisesti töitä sen muuttamiseksi. Se taas kuluttaa energiaa ja vie voimia, emmekä sen vuoksi voi muuttaa montaa asiaa kerrallaan. Siksi muutos kannattaa tehdä maltillisesti omaan arkeen sopivalla tavalla, sen hetkisiin voimavaroihin sopeuttaen. Muuten jaksaminen loppuu nopeasti.

Jos olet muutoksen äärellä, kannattaa miettiä mitä kohti olet menossa, mitä tekemässä ja miksi muutoksen tekeminen on itselle tärkeää? Onko menneessä jotain josta voisit ottaa opiksi ja kannattaako nyt tehdä jotain toisin kuin edellisillä kerroilla?

Konkreettiset, realistiset ja sinun arkeen sopivat suunnitelmat auttavat muutosten tekemisessä ja vahvistavat pystyvyyden tunnetta – epärealistiset tavoitteet taas syövät motivaatiota. Mikä siis olisi pienin muutos, joka tuntuu helpolta toteuttaa?

Matkalle sattuu varmasti iloja ja onnistumisia, mutta myös pettymyksiä, turhautumista ja päiviä jolloin tekisi mieli luovuttaa – heittää hanskat tiskiin. Lähipiirin tuki ja kannustus sekä tavoitteita tukeva ympäristö olisikin tärkeää, hyödynnä niitä jos se on mahdollista. Elämäntapamuutos ei tee ihmeitä, mutta monessa tapauksessa se tuo jaksamista ja reserviä arkeen.