arjen tasapaino

Arjen tasapaino

Hyvinvointi on yllättävän laaja ja monimutkainen kokonaisuus, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Sama asia voi yksilöstä ja tilanteesta riippuen olla joko hyvinvointia tukeva tai horjuttava tekijä, ja absoluuttista totuutta yksittäisen asian terveellisyydestä pystyy harvoin antamaan.

Hyvinvoinnissa kokonaisuus on yksittäisiä tekijöitä tärkeämpää – se, millaisessa suhteessa arki sisältää työtä ja vapaa-aikaa, kuormitusta ja palautumista, sosiaalisia suhteita ja yksin oloa, lepoa, liikkumista sekä sopivasti ja sopivalla tavalla ravintoa.

Esimerkkinä, jos jaksaminen on tällä hetkellä muutenkin kortilla – syksyn pimeys vaatii veronsa, lapset sairastaa vuorollaan, oma uni on voinut kärsiä ja stressi kasvaa. Tällaisessa tilanteessa kova treeni päivän päätteeksi voi lisätä kuormitusta entisestään ja kevyt happihyppely voikin olla parempi vaihtoehto.

Oleellisinta olisikin oppia kuuntelemaan ja tunnistamaan mitä Minä tarvitsen tänään. Tarvitaanko tähän hetkeen tai elämäntilanteeseen reipasta vai kevyempää liikkumista, omaa vai ystävien kanssa vietettyä aikaa, päiväunet, lisää energiaa ruoasta vai jotain muuta hyvinvointia lisäävää tekemistä.

Hyvinvointia lisäävät asiat voi olla erilaisia eri ihmisille, ja loppujen lopuksi jokainen onkin oman tilanteensa paras asiantuntija. Joskus tasapainon löytämiseen tarvitaan kuitenkin ulkopuolisen apua, jotta opitaan tunnistamaan omat voimavarat sekä kuormittavat ja palauttavat tekijät.

Vaikka hyvinvointi on monimutkainen kokonaisuus, hyvinvointitekojen ei tarvitse olla. Kokonaisuus ratkaisee.