Purentaelimistön oireet

Purentaelinfysioterapia

Purentaelimistön toimintahäiriöt (temporomandibular disorders, TMD) on
yhteisnimitys purentalihasten, leukanivelten, hampaiston ja niihin läheisesti liittyvien
kudosten kiputiloille ja toimintahäiriöille. Purentaelimistön vaivat ovat yleisiä ja ne ovat hammassäryn jälkeen tavallisin suun ja kasvojen alueen kiputila. Bruksismi on usein tiedostamatonta ja tahdosta riippumatonta purentalihasten työtä, jota keskushermosto säätelee. Se ilmenee hampaiden narskutteluna ja/tai yhteen puremisena päivä- ja/tai yöaikaan, mutta bruksismi voi kuormittaa purentalihaksia myös ilman hammaskontaktia. Bruksismi voi aiheuttaa lihas- ja nivelperäisiä oireita sekä näiden kahden yhdistelmiä.

Yleisimpiä purentaelimistön oireita ovat:

  • leukanivelten ja purentalihasten kipu
  • leukaniveläänet
  • leukojen väsyminen ja jäykkyys
  • suun rajoittunut avaaminen
  • alaleuan liikehäiriöt ja lukkiutuminen
  • päänsärky
  • kipu kasvojen alueella, ikenissä tai hampaissa
  • palantunne kurkussa ja nielemisvaikeudet
  • kiristävä tunne kaulan alueella
  • äänen käyttöön liittyvät ongelmat, kuten äänen käheytyminen ja pettäminen
  • niska- ja hartiasärky sekä huimauksen tunne
  • korvaoireet kuten kipu, korvien soiminen ja lukkiutuminen

Yöllinen hampaiden narskuttelu ja yhteen pureminen voi tuntua aamuisin pään ja leuan alueen sekä niska-hartiaseudun kipuna, mutta myös päivän aikainen bruksaus aiheuttaa samoja oireita.

Naisilla purentaelimistön oireet ovat yleisempiä kuin miehillä, ja oireiden syntyyn on monia altistavia tekijöitä. Laukaisevina tekijöinä toimintahäiriöille ovat biopsykososiaaliset syyt ja monet näistä tekijöistä voivat toimia myös oireita ylläpitävinä. Psyykkinen kuormitus, kasvojen ja leuan alueen tapaturmat, ryhti- ja purentavirheet, pitkät hammashoitotoimenpiteet sekä kaularangan tapaturmat saattavat aiheuttaa TMD-oireilua. Myös mm. refluksitauti, uniapnea, nivelten yliliikkuvuus, reumasairaudet tai muu laaja-alainen kipu voivat altistaa TMD oireille. Purentalihakset ovat myös hermostollisesti sekä faskian, eli sidekudoskalvojen kautta yhteydessä lantionpohjaan, joten TMD oireet voivat lisätä kireyttä ja kipuja koko kehoon, myös lantionpohjaan.

Purentakiskolla voidaan suojata hampaita vaurioitumiselta, mutta kisko ei välttämättä poista oireilua. Siksi kiskohoitoon olisi hyvä yhdistää muita konservatiivisia hoitokeinoja. Purentaelinfysioterapian avulla voidaan lievittää kipua, parantaa purentalihasten toimintaa, varmistaa nivelten ja lihasten hyvä yhteistoiminta ja vähentää niiden kuormitusta sekä parantaa toimintakykyä. Koska hermosto säätelee bruksismia, fysioterapiassa otetaan tarvittaessa huomioon myös hermoston toimintahaasteet. Purentalihasten käsittelyssä purentalihakset käydään läpi ulkoisesti sekä halutessasi suun sisäpuolelta. Lisäksi tutkitaan kaularanka ja käsitellään tarvittaessa niska-hartiaseutua, kallonpohjaa sekä pään, kaulan, rintakehän ja kasvojen aluetta. Vastaanoton yhteydessä saat itsehoito-ohjeet yksilöllisen tilanteen mukaan.

Ajan purentaelinfysioterapiaan pääset varaamaan täältä.