, , ,

Kaikki liike lasketaan

UKK-instituutti julkaisi vuosi sitten uudet liikuntasuositukset, jotka koen oikein toimiviksi ja tärkeiksi. Aiempi liikuntapiirakka kehotti aikuisia liikkumaan viikoittain reippaalla (2h30min) tai rasittavalla (1h15min) tahdilla ja kehittämään lihaskuntoa ja liikehallintaa kaksi kertaa viikossa. Nämä ovat toki tärkeitä juttuja vieläkin, mutta nykyisissä suosituksissa painotetaan etenkin riittävää unta, paikallaan olon tauottamista, sekä mahdollisimman usein liikuskelua.

Jos liikkuminen on ollut epäsäännöllistä tai loistanut pidempään poissaolollaan, voi viikoittainen kovasykkeinen lenkki kuulostaa jo lähtökohtaisesti ylitsepääsemättömältä tavoitteelta. Kun taas auton jättäminen työpaikan kauimmaiseen parkkiruutuun tai kerrosvälin käveleminen hissin sijaan on suuremman joukon toteutettavissa. Näin toteutettuna pienet liikuskelut vahvistavat varmasti myös pystyvyyden tunnetta ja aktiivisuutta voi sitten hiljalleen lisätä.

Kaikki liike lasketaan

Uni on hyvinvoinnin pohja ja liikunta yksi osa kokonaisvaltaista hyvinvointia, mutta muista, että kaikki liike lasketaan. Kävelylenkin ei tarvitse kestää aina tuntia tai edes puolta tuntia, jotta siitä olisi terveyden kannalta hyötyä. Oman työni kautta voin sanoa, että joissain tapauksissa hidastempoinen vartin kävely voi olla jopa parempi kuin tunnin hikilenkki. Liikunnan lisääminen kannattaa aina aloittaa asteittain – oma kokonaiskuormitus huomioiden.

Ei ole oikeaa tai väärää tapaa liikkua, vaan jokaiselle varmasti löytyy sopivat tavat toteuttaa aktiivisuutta arjessaan. Oli se sitten siivoilua kotona, pari juoksuaskelta bussipysäkille, kaupungilla kiertelyä, työmatkapyöräilyä tai ajatusten tuuletusta salilla, joogassa, hiihtoladuilla tai lenkillä työpäivän päätteeksi.

Autan mielelläni, jos kaipaat apua suositusten soveltamisessa omaan arkeesi sopiviksi.