sitku-elämä

Elätkö sitku-elämää?

Aurinkoista perjantaita! Linkkasin tällä viikolla  Facebook -sivuilleni Studion jakson uupumuksesta ja lupasin jatkaa aiheesta, josta minä ja moni minun asiakkaistani ovat joskus kärsineet.

Usein tuudittaudutaan ajatukseen että tämä on vain lyhyt ajanjakso, ”ensi viikolla helpottaa” tai ”syksy on vain kiireisempi ja jouluna saa hengähtää.” ”Nautitaan sitten lomalla (tai pahimmassa tapauksessa vasta eläkkeellä).” Eletään sitku-elämää ja unohdamme nauttia elämästä tässä, ja nyt. Odotetaan että jokin muuttuu, suoritetaan arkea ja elämää ilman, että tajuamme menevämme kovaa vauhtia väsymistä kohti. Odotamme että jokin muuttuu, ilman että muutamme itse mitään.

Saatetaan havahtua tilanteeseen vasta siinä vaiheessa, kun ilmenee fyysisiä oireita. Flunssakierteitä, päänsärkyjä, lihaskireyksiä, uniongelmia ja tämä kaikki voi tapahtua, vaikka työ ja arki olisivat kuinka mielekkäitä tahansa. 

Tässä ja monessa muussakin ammatissa työn ja vapaa-ajan raja on häilyvä. Ennen yrittäjyyttä urani alkutaipaleilla tunnollisuus ja suorittaminen, fyysisesti kuormittava työ, kulutukseen nähden liian niukka energiansaanti yhdistettynä heikentyneeseen unenlaatuun laittoi kropan ja pääkopan aikamoiseen myllerrykseen. Kokonaiskuormituksen kasvaessa liian suureksi, vähäisemmätkin hyvinvointia lisäävät asiat jäivät arjesta herkästi pois ja oravanpyörä oli valmis.

En voi sanoa että yrittäjyydessä ei tulisi vastaan stressaavia ajanjaksoja, mutta arki sisältää nykyään paljon enemmän palauttavaa tekemistä ja parempaa ajankäytön hallintaa. Opittu on kantapään kautta ja siitä tähän pisteeseen pääseminen vaati omien arvojen uudelleen punnitsemista, sekä niiden suunnassa elämisen opettelua. Omia arvoja harvoin voi täysin saavuttaa, mutta niitä kohti on mahdollista kulkea. Itselle tärkeät asiat antavat muutokselle suunnan ja tekemiselle merkityksen.

Pysähdy hetkeksi näiden kysymysten äärelle:

Kuka haluaisin olla?

Mitä taitoja minun täytyy opetella?

Mitä konkreettisia tekoja tehdä, jotta olisin lähempänä haluamaani minää?

Mitä voisin pikkuhiljaa lisätä, mitä vähentää tai jättää kokonaan pois arjestani, ja mitä haluan säilyttää elämässäni?