arvot

Arvot ovat toimintaa ohjaavia henkilökohtaisia uskomuksia, periaatteita ja käsityksiä itselle tärkeistä asioista. Nykypäivänä niistä kuulee puhuttavan paljon, mutta turhan usein arvot jäävät vain puheen tasolle. Ne voivat myös muuttua elämäntilanteen mukaan ja senkin vuoksi on välillä hyvä pysähtyä miettimään kuka ja mikä minulle on tärkeää? Mitä toivoisin elämässäni olevan ja mitkä asiat tekevät elämästäni merkityksellistä ja riittävän hyvää? Mitä hyvän elämäsi ympäriltä löytyy? Kävin viikko sitten puhumassa Howtomon koulutuksessa hyvinvoinnista ja päätin lähestyä aihetta arvojen ja näiden kysymysten kautta.

Tärkeiden asioiden listaaminen voi olla vielä helppoa, mutta miten nämä asiat näkyvät konkreettisina tekoina arjessasi? Onko jokin asia, kuten terveys tai läsnäolo tärkeysjärjestyksesi kärjessä, mutta ajankäytössäsi jokin muu kiilaa näiden arvojen edelle?

Muistathan että meidän aikamme ei riitä kaikkeen. Mieti mihin haluat käyttää sitä? Entä minkä eteen olet valmis tekemään työtä? Valitse arvoista 2-3 ja mieti mitä pieniä tekoja pystyisit tekemään päivittäin niiden eteen? Tekoja, jotka vievät kohti omaa hyvinvointia ja hyvää elämää? Tänään – huomenna – viikonloppuna – ensi viikolla.. On myös hyvä punnita konkreettisia tekoja valitessa, joudutko mahdollisesti luopumaan jostain ja mitä hyvää saisit tilalle?

Usein asiakkaiden kanssa konkreettisia tekoja miettiessä arjen pienet valinnat meinaavat paisua ensin liian suuriksi. Esimerkkinä hyvin yleinen; lenkkeilen päivittäin 30-60 min, voi jo tekoa kalenteriin merkatessa tuntua liian suurelta harppaukselta nykytilanteeseen. Joten muistutus, tee pieniä muutoksia niin, että ne vievät pitkällä aikavälillä haluttua lopputulosta kohti. Valitse esimerkiksi portaat aina hissin sijaan, jätä auto parkkipaikan kauimmaiseen ruutuun, syö yksi hedelmä päivässä sen sijaan, että yrittäisit heti lisätä puolta kiloa päivässä. Tai jos haluat olla puolisolle läsnäolevampi; halaa, pussaa ja kuuntele arjessa, ennen kuin täytät kalenterin treffi-illoilla ja yhteisillä viikonloppulomilla. Ei niin paljon kuin mahdollista, vaan sen verran kuin on tarpeen. <3

Arvojen mukaisetkaan teot eivät aina ole helppoja. Helppo ei aina tarkoita hyvää ja arvojenkin suuntaiset teot voivat herättää meissä negatiivisia ajatuksia ja tunteita, mutta kun teot ovat itselle tärkeiden asioiden suuntaisia ja hetkittäin uskaltaa astua oman mukavuusalueensa ulkopuolelle, onnistumisen kokemukset ja itseluottamus lisääntyy. Tajuat yhä useammin, että minähän pystyin!

Lähteet

Kangasniemi, A. 2016. Kohti muutosta. Liikunta- ja hyvinvointiakatemia oy.

Siiri Valkonen // +358 40 846 8613 // siiri.valkonen@gmail.com // Y-tunnus: 2862424-5

COPYRIGHT Siiri Valkonen 2019

Siiri Valkonen // +358 40 846 8613 //
siiri.valkonen@gmail.com //
Y-tunnus: 2862424-5

COPYRIGHT Siiri Valkonen 2019