Mitä muutos vaatii?

”Tiedän mitä minun tulisi tehdä, mutta…” käytäntö onkin se haastavampi osuus. Suurin osa meistä varmasti tietää, että riittävällä unella, liikunnalla ja ravinnolla on merkitystä terveyteen ja hyvinvointiin, mutta pelkkä tieto ei vielä riitä pysyvän muutoksen tekemiseen. Moni esimerkiksi kokee terveyden itselleen tärkeäksi asiaksi, mutta silti 2/3 suomalaisista nukkuu liian vähän.

Ensimmäisenä on hyvä tiedostaa, että hyvinvointi eikä muutos ole suoraviivaista, vaan se elää niin kuin elämä yleensäkin – se on jatkuvaa aaltoliikettä, välillä mennään kaksi askelta eteenpäin ja toisessa hetkessä yksi taakse. Jos taas odotukset ovat nopeassa ja mutkattomassa elämäntapamuutoksessa, pettymys voi olla kova ja muutos tyssätä ensimmäiseen haasteeseen, jota elämä välillä heittää eteen. Tiedon lisäksi muutoksen taustalta löytyy siis myös nippu muita tekijöitä ja taitoja.

Arvot mitataan teoissa

Arvot ovat henkilökohtaisia uskomuksia itselle tärkeistä asioista ja ne antavat pohjan motivaatiollemme. Mitä pidämme tärkeänä omassa elämässämme? Mihin haluat aikaasi käyttää? Mistä et ole valmis luopumaan mistään hinnasta? Aloita muutos siis kirkastamalla arvosi – näin saat selville omat motiivisi muutokselle.

”Odottelen tässä motivaatiota?”

Motivaatio on voima, joka saa ihmisen suuntaamaan energiansa kohti tiettyä tavoitetta. Moni odottaa motivaatiota, mutta se ei ikävä kyllä tule – vaan se tehdään. Kun arvosi ovat kirkkaina mielessä löydät motivaation muutoksen toteuttamiseksi ja saavutat varmemmin tavoitteesi. Kun arvot ja suunta ovat selvillä tarvitaan toistoja, koska yksittäinen motivaatiopuuska ei vielä johda pysyvään muutokseen. Motivaatiota ja innostusta on siis myös hyvä osata säädellä: Ei niin paljon kuin mahdollista – vaan sen verran kuin juuri nyt on tarpeen.

Tarvitaan tietoa, mutta myös psyykkisiä taitoja

Meidän oppimis- ja kokemushistoriamme voivat vaikuttaa kaikkiin edellä mainittuihin asioihin – arvoihin ja motivaatioon, sekä esimerkiksi syömis- ja liikuntakäyttäytymiseen. Tunteiden, ajatusten ja uskomusten tiedostaminen sekä stressinhallintataidot ovat myös sellaisia psyykkisiä taitoja, joita muutoksen tekemisessä tarvitaan. Miten esimerkiksi aiemmat kokemuksesi liikunnasta tai uskomuksesi ravitsemuksesta vaikuttavat muutokseen?

Tukeeko elämäntilanne ja ympäristö muutosta?

Onnistuneeseen muutokseen tarvitaan edellä mainittujen tekijöiden ja suunnitelman lisäksi tukea ja kannustusta. Tukeeko elämäntilanne, ympäristö ja ihmissuhteet haluamaasi muutosta? Entä mitkä ovat omat voimavarasi tehdä konkreettisia muutoksia?

Pysyvä muutos

Onnistunut ja kestävä elämäntapamuutos vaatii pysähtymistä itsensä äärelle, rehellistä itsensä ja oman elämän tutkiskelua. Pohdi mihin kaipaat muutosta? Miten toteutat? Ja ennen kaikkea miksi? Mistä saat tarvittavan tuen ja kannustuksen? Mitkä fyysiset/psyykkiset taidot auttavat sinua muutoksessa ja mitä  taitoja tarvitset vielä opetella? Aloittaminen ei välttämättä ole helppoa, mutta ajan mittaan uusien tapojen toteuttaminen kuitenkin helpottuu. Kunhan tekotavoitteet ovat mitoitettu sinulle sopiviksi.

Seuraavassa blogitekstissä käsitellään muutoksen vaiheita ja sitä, miksi pysyvä muutos vie aikaa.