Olen aina ollut hieman pyöreä, sopivasti lihava, niin kuin kauniisti on tapana sanoa. Mutta aikuisiällä jatkuva painon nousu oli saanut minut jo voimaan todella huonosti niin henkisesti kuin fyysisestikin, enkä ollut enää itseeni tyytyväinen millään elämän osa-alueella.

Olo oli päivästä toiseen todella raskas ja jatkuva väsymys vaivasi. Kävin töissä, mutta muuta en sitten jaksanutkaan tehdä, paitsi tietenkin syödä. Pikkuhiljaa syksyn 2014 aikana mielessäni heräsi ajatus, että jotain täytyisi tehdä. Katselin jo oman paikkakunnan kuntosalejakin, mutta en ollut vielä valmis. Ja olihan joulukin tulossa.

Tammikuussa 2015 sain vihdoin tehtyä päätöksen, että nyt on laitettava nainen kuntoon. Jatkuva väsymys ja jaksamattomuus vaikuttivat jo niin paljon negatiivisesti koko elämään. Tulevana kesänä täyttäisin kolmekymmentä ja tavoitteena oli olla silloin elämäni kunnossa.

Melko pian muutaman lenkkeily yrityksen jälkeen ymmärsin, että minusta ei ole tähän yksin: tarvitsen avuksi ja tueksi ammattilaisen, jonka kanssa lähteä elämän suuntaa muuttamaan. Valitsin netistä sattumanvaraisesti omalta paikkakunnalta kuntokeskuksen ja sieltä personal trainerin, jolle lähetin sähköpostia. Pian ensimmäinen tapaamisaika olikin sovittuna.

Siinä vaiheessa itselläni oli vielä varsin koominen ajatus siitä, että alkaisin hiukan liikkua, mutta paino putoaisi ainakin kymmenen kiloa ja tietenkin mahdollisimman nopeasti. Ensimmäinen tapaaminen PT:n kanssa jännitti; onkohan siellä koskaan aiemmin ollut näin lihavaa ja huonokuntoista asiakasta.

Menin tapaamiseen, ja minut vastaanotti Siiri. Siiri ei ollutkaan pelottava ja vihainen lihaskimppu, vaan todella positiivinen ja rauhallinen tapaus, josta huokui ammattitaito, maan läheisyys ja kannustavuus. Jo sillä ensimmäisellä tapaamisella minulle tuli tunne, että jos tämä ihminen ei saa minussa aikaan muutosta, niin sitten ei kukaan.

Ihan ensimmäiseksi tehtiin erilaisia alkukartoituksia liikuntatottumuksista, ruokavaliosta ja sairauksista. Melko nopeasti itselleni valkeni se tosi asia, kuinka epäterveelliset ja epäsäännölliset omat elämäntapani ovat, olin päästänyt itseni todella huonoon kuntoon.

Uuden ruokavalion ja treeniohjelman aloittaminen oli jopa helpompaa kuin olin aluksi kuvitellut, mutta päättäväisyyttä ja kovaa itsekuria se on vaatinut. Ja vaatii edelleen. Treeni kulki alusta asti mukavasti, mutta paino ei lähtenyt laskemaan niin kuin olisin halunnut.

Siiri ehdottikin muutaman kuukauden valmennuksen jälkeen, että otettaisiin ravintovalmennus lisänä valmennusohjelmaan, jotta voidaan paneutua ravintopuolen asioihin vielä tarkemmin. Ravintovalmennuksen aikana sain valmennukseen aivan uuden ulottuvuuden, jollain tapaa palaset loksahtivat paikoilleen.

Pikkuhiljaa rupesin todella ymmärtämään, että nyt ei ole kyse laihdutuskuurista, vaan elämäntapamuutoksesta. Itselleni kirkastui ajatus kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista; ei riitä että treenaa paljon ja kovaa, vaan yhtä tärkeä osa hyvinvointia on terveellinen ja säännöllinen ruokavalio sekä lepo.

Omassa valmennuksessani mentaalivalmennuksella on ollut todella iso rooli. Olen ollut äärettömän onnekas, että kohtalo johdatti tielleni sellaisen valmentajan, joka on alusta alkaen osannut lukea minua ja minun tarpeitani niin hyvin. Totta kai on treenattu monipuolisesta ja välillä todella kovaakin, mutta aina on ollut aikaa keskustelulle, tsemppaamiselle ja kannustukselle, vaikka tulokset eivät tavoitteiden mukaisia olisivat olleetkaan.

Valmennuksen aikana kunto on parantanut todella paljon, rasvaa on palanut ja lihakset ovat kasvaneet. Kuitenkin merkittävintä itselleni on ollut se muutos, mikä on tapahtunut omien korvien välissä. Oma itsetuntoni on noussut lähes nollasta aivan huikeisiin lukemiin. Olen saanut rohkeutta ja uskoa itseeni ja omiin tavoitteisiini sekä osaan iloita omista saavutuksistani.

Enää en pelkästään suorita elämää vaan uskallan ja osaan nauttia siitä. Valmennuksen aikana olen tehnyt tietoisen päätöksen, että jatkossa teen elämässäni vain niitä asioita joista todella nautin ja jotka tuottavat itselleni hyvää oloa. Tämän päätöksen jälkeen olen tehnyt monia sellaisia asioita, isoja ja pieniä, joita en koskaan aikaisemmin olisi uskaltanut elämässäni tehdä.

Nyt valmennus on kestänyt noin puolitoista vuotta, viimeiset puoli vuotta etävalmennuksena. Voin täydestä sydämestäni sanoa, että tämä aika on ollut elämäni parasta. Nyt en enää liiku laihtuakseni, vaan treenaamisesta on tullut osa elämää, ja nautin siitä suunnattomasti. Tästä eteenpäin olisi tarkoitus jatkaa tätä matkaa itsenäisesti. Olen saanut äärettömän hyvät eväät siihen, kuinka rakennan oman treeniohjelman sekä monipuolisen ruokavalion.

Nyt on aika luottaa itseensä. Tämä kaikki on mahdollista kuitenkin vasta sitten, kun itse on valmis. Vaikka Siiri onkin maailman paras, kannustavin, luotettavin ja ammattitaitoisin valmentaja, niin loppujen lopuksi työ on kuitenkin tehtävä itse. Mutta aivan varmasti jalat kyllä kantavat, niin kauan, kun vain pää kestää.

Rakkaudella,
Suvi

Siiri Valkonen // +358 40 846 8613 // siiri.valkonen@gmail.com // Y-tunnus: 2862424-5

COPYRIGHT Siiri Valkonen 2019

Siiri Valkonen // +358 40 846 8613 //
siiri.valkonen@gmail.com //
Y-tunnus: 2862424-5

COPYRIGHT Siiri Valkonen 2019