Normaali uni- ja vireystila on elämänlaadun ja toimintakyvyn peruspilareita, mutta sillä on oma roolinsa myös painonhallinnassa.

Mikä sitten on normaali määrä unta? Riittävä unen määrä riippuu yksilöstä, joillekin riittää 4-6 tunnin yöunet kun jotkut taas pärjäävät vasta 8-10 tunnin unilla. Ikä ja eri elämänvaiheet, kuten perheenlisäys, eläkkeelle jääminen tai uusi työ vaikuttavat väistämättä unen määrään.

Unettomuus tarkoittaa nukahtamisvaikeutta, katkonaista unta tai liian varhaista heräämistä, jonka laukaisee yleensä elämäntilanteessa tapahtuvat muutokset. Tilanteen helpottaessa unettomuuskin yleensä häviää, mutta lyhytkin unettomuuden jakso voi olla haitallista ja rasittaa elimistöä turhaan. Riittävä nukkuminen vahvistaa vastustuskykyä sekä palauttaa henkisesti ja fyysisesti. Väsyneenä ihminen taas syö herkemmin enemmän ja mieliteot kovenevat.

Unettomana ihminen yrittää usein saada unta väkisin ja kehittää omia toimintamalleja unettomuuteen. Nämä tavat, kuten liian aikaisin nukkumaan meneminen tai pelko seuraavan yön unettomuudesta yleensä vain vaikeuttaa nukahtamista entisestään.

Liian raskas lounas voi aiheuttaa työpäivän aikana hetkellisen vireystilan laskun, mutta liian kevytkään syöminen ei ole unen kannalta hyväksi. Niukka syöminen, erityisesti liikuntaan yhdistettynä aiheuttaa monelle ylikunnon oireita. Vastustuskyky on madaltunut ja pieni flunssa vaivaa jatkuvasti. Keho käy ylikierroksilla, jonka takia hermostokin on ylivirittyneessä tilassa, mikä taas huonontaa unen laatua. Säännöllisellä ateriarytmillä ja riittävällä energiansaannillakin on siis merkittävä osansa hyvän unen perusteissa.

Myös raskas liikunta nostaa vireystilaa useammaksi tunniksi. Lähellä nukkumaan menoa tehty kovatehoinen treeni saattaa vaikeuttaa unen saantia ja heikentää sen laatua. Sen sijaan kevyt kävelylenkki illalla tai vaikkapa venyttely saattaa rentouttaa ja auttaa nukahtamaan.

Vireystilaa kannattaa pyrkiä laskemaan illalla ajoissa, useita tunteja ennen aiottua nukahtamisaikaa. Valoja on hyvä himmentää, sulkea televisio, tietokoneet ja älylaitteet sekä minimoida vireystilaa ylläpitävät aktiviteetit.

Erilaiset rentoutumisharjoitukset, jooga sekä meditaatio ovat osoitetusti hyviä rentoutumiskeinoja ja edesauttavat laadukasta unta. Toiset tykkäävät tehdä kiitollisuuspäiväkirjaa iltaisin. Joku taas neuloo villasukkia tai tykkää lukea ennen nukkumaan menoa. Tärkeää on löytää itselleen sopiva keino, kannattaa siis etsiä, yrittää ja kokeilla erilaisia tapoja ja valita niistä itselleen toimivimmat. Jos ensimmäisellä kerralla tuntuu, että tämä ei toimi, muista että uudet tavat vaativat toistoja, toistoja ja toistoja. Kokeile kaksi viikkoa ja päätä sen jälkeen toimiko tämä sinulle vai onko syytä kokeilla jotain muuta keinoa.

Kokeile näitä unen laadun parantamiseksi

  1. Ruudut kiinni tuntia ennen nukkumaan menoa:
    Valo ja etenkin sininen valo jarruttaa unihormonin, eli melatoniinin tuotantoa aivoissa.
  2. Rauhoittuminen:
    Itselle mielekäs tekeminen: venyttely, lukeminen, neulominen, rentoutusharjoitus.
  3. Riittävä iltapala:
    Hiilihydraattipitoinen ateria vaikuttaa insuliinin tuotantoon, joka taas vaikuttaa serotoniiniaineenvaihduntaan ja sitä kautta melatoniinin eritykseen. Kokeile esimerkiksi jogurttia hedelmillä tai lämmintä kaurapuuroa.

Leave a Reply