Aurinkoista perjantaita! Linkkasin Maikkarilla tiistaina alkaneen Studion jakson uupumuksesta Facebook -sivuilleni tällä viikolla ja lupasin jatkaa aiheesta, josta minä ja moni minun asiakkaistani ovat joskus kärsineet.

Usein tuudittaudutaan ajatukseen että tämä on vain lyhyt ajanjakso, ”ensi viikolla helpottaa” tai ”syksy on vain kiireisempi ja jouluna saa hengähtää.” ”Nautitaan sitten lomalla (tai pahimmassa tapauksessa vasta eläkkeellä).” Eletään sitku-elämää. Odotetaan että jokin muuttuu, ilman että tajuamme menevämme kovaa vauhtia väsymistä kohti. Odotamme että jokin muuttuu, ilman että muutamme itse mitään.

Saatetaan havahtua tilanteeseen vasta siinä vaiheessa, kun ilmenee fyysisiä oireita. Flunssakierteitä, päänsärkyjä, lihaskireyksiä, uniongelmia ja tämä kaikki voi tapahtua, vaikka työ ja arki olisivat kuinka mielekkäitä tahansa. Been there, done that!

Tässä ja monessa muussakin ammatissa työn ja vapaa-ajan raja on häilyvä. Ennen yrittäjyyttä urani alkutaipaleilla tunnollisuus ja suorittaminen, fyysisesti kuormittava työ, kulutukseen nähden liian niukka energiansaanti yhdistettynä heikentyneeseen unenlaatuun laittoi kropan ja pääkopan aikamoiseen myllerrykseen. Kokonaiskuormituksen kasvaessa liian suureksi, vähäisemmätkin hyvinvointia lisäävät asiat jäivät arjesta herkästi pois ja oravanpyörä oli valmis.

En voi sanoa että yrittäjyydessä ei tulisi vastaan stressaavia ajanjaksoja, mutta arki sisältää nykyään paljon enemmän palauttavaa tekemistä ja parempaa ajanhallintaa. Opittu on kantapään kautta ja siitä tähän pisteeseen pääseminen vaati omien arvojen uudelleen punnitsemista, sekä niiden suunnassa elämisen opettelua. Omia arvoja harvoin voi täysin saavuttaa, mutta niitä kohti on mahdollista kulkea. Itselle tärkeät asiat ja arvot antavat muutoksille suunnan ja merkityksen.

Pohdi mistä hyvä elämä sinun mielestäsi koostuu ja kirjoita vastaukset seuraaviin kysymyksiin:
  • Mikä sinulle on tärkeää?
  • Mitä elämässä arvostat?
  • Minkälaista elämää haluat elää?
  • Minkälainen ihminen haluat olla?

Muistathan että kenenkään aika ei riitä kaikkeen, joten on tehtävä valintoja. Mihin haluat käyttää rajallista aikaasi ja minkä eteen olet valmis tekemään työtä? Mikäli tarvitset apua uuden suunnan löytämisessä, niin ota yhteyttä.

 

Leave a Reply