Aurinkoista perjantaita ja terkkuja kotitoimistolta!

Linkkasin Maikkarilla tiistaina alkaneen Studion jakson uupumuksesta Facebook -sivuilleni tällä viikolla ja lupasin jatkaa aiheesta, josta minä ja moni minun asiakkaistani ovat joskus kärsineet.

Usein tuudittaudutaan ajatukseen että tämä on vain lyhyt ajanjakso, ”ensi viikolla helpottaa” tai ”syksy on vain kiireisempi ja jouluna saa hengähtää.” ”Nautitaan sitten lomalla (tai pahimmassa tapauksessa vasta eläkkeellä).” Eletään sitku-elämää. Odotetaan että jokin muuttuu, ilman että tajuamme menevämme kovaa vauhtia väsymistä kohti. Odotamme että jokin muuttuu, ilman että muutamme itse mitään.

Saatetaan havahtua tilanteeseen vasta siinä vaiheessa, kun ilmenee fyysisiä oireita. Flunssakierteitä, päänsärkyjä, lihaskireyksiä, uniongelmia ja tämä kaikki voi tapahtua, vaikka työ ja arki olisivat kuinka mielekkäitä tahansa. Been there, done that!

Tässä ja monessa muussakin ammatissa työn ja vapaa-ajan raja on häilyvä. Ennen yrittäjyyttä urani alkutaipaleilla tunnollisuus ja suorittaminen, fyysisesti kuormittava työ, kulutukseen nähden liian niukka energiansaanti yhdistettynä heikentyneeseen unenlaatuun laittoi kropan ja pääkopan aikamoiseen myllerrykseen. Kokonaiskuormituksen kasvaessa liian suureksi, vähäisemmätkin hyvinvointia lisäävät asiat jäivät arjesta herkästi pois ja oravanpyörä oli valmis.

En voi sanoa että yrittäjyydessä ei tulisi vastaan stressaavia ajanjaksoja, mutta arki sisältää nykyään paljon enemmän palauttavaa tekemistä ja tarkempaa ajanhallintaa. Opittu on kantapään kautta ja siitä tähän pisteeseen pääseminen vaati arvojen uudelleen punnitsemista sekä uusien tapojen opettelua.

Mitkä asiat ja arvot ovat sinulle tärkeitä ja merkityksellisiä? Entä mitkä hyvinvointiasi lisäävät asiat palauttavat arjen kuormituksesta? Muistathan huolehtia riittävästä levosta ja lisätä päiviisi palauttavia hetkiä.

Leave a Reply